MUMM. Morfologia Urbana Mediterrània

By |

MUMM

PROJECTE COMPETITIU 2013-2016

BIA 2013-45597

Fonaments per a la caracterització de la morfologia urbana mediterrània. Identificació de paràmetres urbans i la seva repercussió en l’eficiència energètica de l’arquitectura.

Borderline Metropolis. by Labics

Borderline Metropolis. by Labics

MINISTERIO DE ECONOMIA Y COMPETITIVIDAD. Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación Orientada a los Retos de la Sociedad

Clasificació UNESCO:
3305 – TECNOLOGIA DE LA CONSTRUCCION
6201 – ARQUITECTURA
Tpus de projecte: Tipo B
Durada (en anys): 3
Investigador principal: Helena Coch Roura
Investigador principal 2:  Isabel Crespo Cabillo
Borderline Metropolis. by Labics
La ciutat és una sistema complexe en el que confueixen molts paràmetres que dificulten sobremanera un anàlisi precís de tots ells, i en consequència la valoració dels fenomens que es produeixen en ella i les seves repercussions en el medi ambient. La planificació urbana és un dels reptes davant dels quals es troba la societat actual, implicant tant a arquitectes i urbanistes com a altres col·lectius molt diversos que convergeixen en aquest espai comú d’intercanvi energètic i ecològic.
 La població mundial s’està desplaçant cap a àrees urbanes en proporcions cada cop majors, per el que són possibles punts de conflicte en els que s’ha d’actuar i planificar de forma cuidados. Per a optimitzar la planificació urbana serà fonamental disposar d’un cos de doctrina en temes ambientals i socials, en els que es tingui molt en compte els aspectes de consum energètic i de recursos, així com els de comfort i benestar personal.
Aquest projecte pretén avançar en la millora de l’eficiència energètica dels edificis en ciutats meditarrànies, identificants quins paràmetres de la forma dels edificis, en tant que configuradors de ciutats, permeten caracteritzar les diferents trames urbanes i la seva influència en el comportament de l’envolvent davant la demanda energètica. Això reduirà el nostra sistema energètic de la dependència de carburants sòlids optimitzant l’ús de l’energia solar com energia neta, segura i eficient que és.
 Actualment no existeix una parametrització de les estructures urbanes que permeti simular el se comportament ambiental de forma raonable. En aquest projecte es pretén identificar i definir paràmetres urbans necessaris per a aquesta caracterització geomètrica de les diferents trames que facilitarien en gran mesura una aproximació al seu comportament ambiental. Un primer paràmetre que s’abordarà pretén caracteritzar la relació entre superfície de pell (de intercanvi amb l’exterior), volum interior (espai habitat interior) i volum exterior (espai exterior urbà). Es conceptualitza el concepte de densitat urbana/edificada en un únic paràmetre, ja que aquesta dicotomia dificulta l’aplicació de mols treballs realitzats ja que els converteix en un cas concret difícil de generalitzar. Es validaran mitjançant sistemes d’informació geogràfica sobre ciutats que tinguin dades planimetriques adequades.
Els resultats es confrontaran amb l’efecte de l’illa de calor resultant del càlcul mitjançant simulacions, del que es podran deduir lleis generals de comportalment aplicables a la pell dels edificis per millorar el seu rendiment. Es comprobaran en laboratori i en possibles casos reals la millora en el funcionament global que suposen determinats materials aplicats a la rehabilitació de pells d’edificis en climes càlids. El resultat final del projecte serà obtenir una eina basada en sistemes d’informació geogràfica per poder tenir dades objectives en les quals fonamentar criteris de disseny i de planificació urbans.
 De la mateixa manera, la investigació servirà per a identificar les estratègies de intervenció en el parc edificat més adequades i eficaces per a millorar l’envolvent dels edificis ja construits (tal com controladors solars, materials aïllants, aïllants transparents, etc). També en polítiques de planejament urbà ajudarà a ajustar les decisions de conficuració en el planejament futur per al disseny de ciutats i el seu creixement.
Borderline Metropolis. by Labics

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.